Algi | Algi Morskie

Naturalne | Organiczne | Bio | Eco

Algi / Algi morskie, popularnie zwane także glonami, spotkać w morzach, oceanach i zbiornikach śródlądowych. Bogactwo i różnorodność podwodnego świata są ogromne – istnieją glony mikroskopijne, a są też takie, które przybierają rozmiary kilkunastu metrów. Glony morskie różnią się także między sobą pod względem koloru – istnieją bowiem m.in. glony zielone (zielenice), brunatne (brunatnice) czy czerwone (krasnorosty). Algi morskie w większości są samożywne i stanowią źródło pokarmu dla zwierząt podwodnych. Już w starej medycynie Dalekiego Wschodu algi morskie używane były jako źródło wielu cennych składników, zarówno w farmacji, jak i kosmetyce.

Algi / Algi morskie posiadają wiele korzystnych właściwościach dla naszego organizmu. Stanowią doskonałe źródło mikroelementów, obecnych w wodzie. Znaleźć w nich możemy m.in. magnez, potas, wapń i żelazo, a także cynk, fluor, fosfor, miedź czy mangan. Co ważne, mikroelementy zawarte w algach morskich są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. A ze względu na wysoką zawartość jodu algi morskie często są stosowane w przypadkach niedoboru jodu w organizmie.
Glony to jednak nie tylko bogate źródło mikroelementów – znane są z wysokiej zawartości białka, a w ich składzie znaleźć możemy także witaminy, m.in. prowitaminę A, witaminy z grupy B, a także witaminy C, E i K. Dzięki swoim drogocennym właściwościom algi morskie wykorzystywane są w dietetyce, farmacji oraz kosmetyce.

Bogactwo składu glonów morskich oraz ich pielęgnacyjne właściwości wykorzystywane są także przy produkcji kosmetyków. Zawarte w algach morskich składniki działają przeciwstarzeniowo i przeciwutleniająco. Kremy do twarzy z wyciągiem z alg morskich ułatwiają regenerację naskórka i poprawiają wygląd skóry. Glony morskie są doskonałym składnikiem nawilżającym skórę, a zawarte w nich mikroelementy działają odżywiająco i pobudzająco na skórę, a także uszczelniają naczynia krwionośne.

Wykaz alg

(kliknij na obrazku aby przejść do szczegółów / opisu)

of_d_03_01-algi-spirulina-01

Spirulina

of_d_03_02-algi-chrzastnica-kedzierzawa-01

Chrząstnica Kędzierzawa

Algi brunatne

Algi Brunatne

of_d_03_05-algi-listownica-palczasta-01

Listownica Palczasta

of_d_03_06-algi-morszczyn-pecherzykowaty-01

Morszczyn Pęcherzykowaty

of_d_03_07-algi-chlorella-01

Chlorella

of_d_03_08-algi-algi-sniezne-01

Algi Śnieżne

Algi – Spirulina

Spirulina

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
– niezwykłe działanie pielęgnacyjne
– intensywnie nawilża wysuszoną i zmęczoną skórę
– odżywia i ujędrnia, wspomaga likwidację cellulitis
– poprawia wygląd i koloryt skóry
– wspomaga likwidację trądziku oraz zmian skórnych spowodowanych trądzikiem
– likwiduje niepożądane wypryski przebarwienia oraz zaczerwienienia
– przynosi ukojenie popękanej i łuszczącej się skórze
– działa na skórę jak serum, poprawiając jej ukrwienie
– reguluje czynności gruczołów łojowych
– reguluje równowagę kwasowo-zasadową, dzięki temu cera staje się elastyczna
– wzmacnia naczynia krwionośne, chroniąc je przed pękaniem
– zapobiega powstawanie na skórze cienkich czerwonych „pajączków”
– wzmacnia płaszcz wodno-lipidowy skóry
– oczyszcza tkanki z produktów przemiany materii

Zawiera:
Proteiny, Witaminy: B12, A, E; Aminokwasy; Kwasy tłuszczowe: kwas gamma-linolenowy (GLA); Minerały: potas, wapń, magnez, cynk, selen, fosfor; Kompleksy cukrowe; Enzymy

INCI:
Spirulina Platensis.

Pochodzenie:

Polinezja | Hawaje

Opis

Spirulina to zielono-niebieska alga, posiadająca niezaprzeczalne właściwości wpływające na zdrowie organizmu człowieka. Uprawia się ją w różnych rejonach świata. Są to specjalnie wyselekcjonowane miejsca ze względu na sprzyjające warunki środowiskowe i klimatyczne. Takimi obszarami są Azja (Chiny, Tajwan, Japonia, Indie), Ameryka Północna (Hawaje, Meksyk), Ameryka Południowa, a także Afryka (rejon Czadu).

Spirulina to aktualnie najbardziej przebadane pożywienie, podobnie jak jej kuzynka alga Chlorella. Jest to niebiesko-zielona alga, która rośnie w czystej, alkalicznej wodzie. Jej naukowa nazwa to Spirulina Platensis, która należy do rodziny cyjanobakterii. Nazwa Spirulina pochodzi od słowa spirala i tyczy się jej charakterystyki fizycznej, która swoim wyglądem przypomina sprężynkę.

Historia wykorzystywania przez ludzi właściwości Spiruliny sięga czasów Azteków. To właśnie w tej kulturze uprawiano tę algę i sprzedawano na lokalnych targach w postaci cennych tecuitlatl – zielonych ciasteczek. Jednak przez wieki o niej zapomniano, a na odkrycie jej wartości trzeba było czekać aż do lat 70-tych, kiedy francuska firma jako pierwsza zaczęła produkcję Spiruliny na dużą skalę.

W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o niej, jako o bardzo wartościowym Superfood. Słynie z intensywnego smaku i jeszcze intensywniejszych składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Spirulina jest niezwykle bogata w:
– białko – kompletne białko, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy
– węglowodany
– niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy
– witaminy – niezwykle bogate źródło wielu witamin (A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, C, E)
– minerały – bogate źródło m.in. żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu
– fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina

Spirulina wchodzi w skład różnego rodzaju koktajli, batonów energetycznych oraz naturalnych suplementów diety. Przyjmowana regularnie może odbudować i poprawić w sposób znaczący nasze zdrowie. Do chwili obecnej istnieje prawie 1200 naukowych artykułów, które oceniają i potwierdzają właściwości Spiruliny.

Algi Morskie – Chrząstnica Kędzierzawa

Chrząstnica Kędzierzawa

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
– niezwykłe działanie pielęgnacyjne
– działa nawilżająco (zmniejsza transepidermalną utratę wody, TEWL)
– wygładza skórę i ułatwia jej regenerowanie
– Karagenian – silikon rośliny tworzy na powierzchni skóry cienką warstwę nieokluzyjnego filmu polisacharydowego wiążąc się z białkami epidermy, tworząc „drugą” warstwę skóry, chroni ją przed czynnikami utleniającymi
– zawarte minerały (w szczególności wapń i magnez) wzmacniają i stymulują keratynizację, wzmagają odporność skóry na czynniki środowiskowe (detergenty, promieniowanie UV, środki drażniące, zanieczyszczenia)
– minerały zawarte w algach pielęgnują i wzmacniają włosy (wapń), ułatwiają ich wzrost (cynk), odżywienie cebulek (cynk, żelazo), wzmacniają odporność na stres (magnez) i działanie środków utleniających (miedź i mangan)
– włosy mają bardziej gładką powierzchnię i są wyraźnie mocniejsze

Zawiera:
jod; magnez; cynk; mangan; wapń; Fenoksyetanol

INCI:
Aqua, Chondrus Crispus (Carrageenan) extract.

Pochodzenie:

Ameryka Północna | USA

Opis

Spotykane są także inne nazwy tej rośliny – chrząstnik kędzierzawy, chrząścica kędzierzawa lub mech irlandzki. Jest to krasnorost należący do rodziny gigartynowatych. Ten wielokomórkowy glon morski ma osiadłą, sztywną, liściopodobną i wielokrotnie rozgałęzioną plechę w kolorze czerwonym (choć w pełnym słońcu jest zielona ) Osiąga zazwyczaj 7-15 cm długości. Jego kształt jest bardzo zmienny.
Po wyjęciu rośliny z wody jest ona długo suszona na słońcu. Proces suszenia sprawia, że plecha bardzo jaśniej i staje się elastyczna. Zasięg występowania chrząstnicy obejmuje porasta wybrzeża Irlandii, jednak głównym jej eksporterem są Stany Zjednoczone. Roślina ta przed wiekami stała się jednym z podstawowych produktów w kuchniach ludów Północy. Uzyskiwane z plechy substancje o konsystencji galarety czy śluzu są jadalne, przyrządza się z nich wiele wyśmienitych potraw. Służą one także jako namiastka żelatyny. Przemysł spożywczy wykorzystuje chrząstnicę do klarowania miodu, wina oraz piwa. Poza tym ma ona zastosowanie w przemyśle włókienniczym do apreturowania tkanin, papierniczym do usztywniania, farbiarskim oraz farmaceutycznym. Wytwórnie farmaceutyczne wykorzystują chrząstnicę do produkcji tabletek, ponieważ przyspiesza ich rozpuszczanie w przewodzie pokarmowym.

Preparaty z plechy chrząstnicy mają działanie wzmacniające organizm, odżywcze i regenerujące, poza tym roślina działa łagodząco i wykrztuśnie, pomaga w przewlekłym kaszlu, zapobiega wymiotom, działa przeczyszczająco, jest więc często dodawana do preparatów odchudzających, leczy wrzody żołądka i dwunastnicy.

Glon ten jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, produkuje się z niego kremy, żele do twarzy, balsamy do ciała oraz wiele emulsji i maści beztłuszczowych, regeneruje skórę i odmładza ją nadaje jej gładkość, jędrność i napięcie, preparaty z tym krasnorostem szczególnie polecane są do cery suchej i zniszczonej, stosowany jest do okładów wyszczuplających.

Algi Morskie – Algi Brunatne

Algi Brunatne

Algi brunatne

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
– intensywnie nawilża wysuszoną i zmęczoną skórę całego ciała
– odżywia i ujędrnia
– poprawia wygląd i koloryt skóry
– likwiduje trądzik oraz zmiany skórne spowodowane trądzikiem
– likwiduje niepożądane wypryski przebarwienia oraz zaczerwienienia
– przynosi ukojenie popękanej i łuszczącej się skórze
– przyśpieszają rozpad tłuszczów, wspomagając likwidację cellulitis
– działają na skórę jak serum, poprawiają ukrwienie i regulując czynności gruczołów łojowych
– pomaga regulować równowagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu cera staje się elastyczna
– wzmacnia naczynia krwionośne, chroniąc je przed pękaniem

Zawiera:
makro i mikroelementy (m.in. wapń, magnez, sód, potas, siarka, fosfor, jod, miedź, cynk, selen); polisacharydy, tłuszcze (wraz z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi NNKT), witaminy: C, E, K; witaminy z grupy B; prowitamina A

INCI:
Ascophyllum nodosum.

Pochodzenie:

Azja | Japonia

Opis

Algi brunatne (Ascophyllum nodosum) to bogate w składniki odżywcze organizmy oceaniczne, które stanowią  szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wśród alg morskich najpopularniejsze są algi brunatne, czyli tzw. brunatnice, które stanowią najbogatsze źródło kwasu alginowego. Kwas ten ma silne działanie nawilżające i ochronne, wykazuje również niezwykłe właściwości absorpcji wody, jest więc wykorzystywany do zagęszczania kosmetyków. Znajdziemy go m.in. w pastach do zębów, żelach pod prysznic, szamponach. Algi brunatne pozyskiwane są z głębokich i czystych wód oceanicznych, głównie wybrzeży Korei, Chin i Japonii.

Algi brunatne to bogactwo wartościowych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Zaliczyć do nich możemy m.in. magnez, sód, potas, siarkę, wapń, miedź, selen, cynk, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E oraz witaminę K. Nie można pominąć również tłuszczy, aminokwasów oraz polisacharydów.

Algi brunatne doskonale nawilżają skórę, dzięki czemu efekty zauważalne są już po pierwszym użyciu. Dodatkowo pozytywnie wpływają na poprawę kolorytu i wyglądu cery. Produktem tym zainteresować powinny się także osoby zmagające się z problemami skórnymi (wypryski, trądzik), albowiem algi pomagają w ich likwidacji. Warto dodać, że dzięki bogactwu składników odżywczych algi wspomagają walkę z cellulitem. Po produkt ten w pierwszej kolejności sięgnąć powinny osoby, którym zależy na odżywieniu i poprawie jakości swojej skóry.

Algi Morskie – Listownica Palczasta

Listownica Palczasta

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
– odnawiają uszkodzony naskórek oraz włosy i paznokcie
– zmniejszają utratę wody poprzez naskórek
– uszczelniają cement międzykomórkowy
– tworzą na skórze film, zapewniający odpowiednie nawilżenie naskórka,
– wzmagają właściwości antyoksydacyjne witamin E i C
– usuwają z organizmu zbędne, trujące metabolity i neutralizują wolne rodniki
– działają przeciwzapalnie, wzmagają syntezę kolagenu
– działanie: antyaging; wspomagające odchudzanie (antycellulitowe, wyszczuplające, przeciwrozstępowe); regenerujące; odżywcze; ujędrniające; oczyszczające
– zdecydowanie poprawiają kondycję włosów i paznokci

Zawiera:
białka (wśród nich niewytwarzane przez człowieka aminokwasy); lipidy (o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych); węglowodany (głównie w postaci polisacharydów – kwas alginowy /32%/, laminaryna /14%/, agar, fukoidynę); mikroelementy (sód, potas, magnez, wapń, jod, chlor, żelazo); witaminy (z grupy B, betakaroten i inne karotenoidy, tokoferole, kwas askorbinowy); chlorofile, cytochormy, chinony, fitosterole i inne związki organiczne

INCI:
Laminaria Digitata Micronized.

Pochodzenie:

Ocean Atlantycki | Morze Północne | Szwecja

Opis

Listownica Palczasta (laminaria digitata) należy do brunatnic, pozyskiwanych z zimnych wód Oceanu Atlantyckiego oraz m.in. przy wybrzeżu Morza Północnego w Szwecji. Łacińska nazwa Laminaria digitata nawiązuje do wyglądu tych brązowo-zielonych wodorostów, przypominających dłoń z delikatnie poruszającymi się palcami. „Lamina” po łacinie oznacza „ostrze”, a „digitus” – „palec”. Będąca popularnym składnikiem tradycyjnej kuchni japońskiej i chińskiej, listownica jest bardzo ceniona za bogatą zawartość pierwiastków śladowych i mineralnych, dzięki czemu doskonale pielęgnuje skórę i przywraca jej piękny wygląd.

Zawiera witaminy, związki mineralne w postaci kwasów i soli, mikroelementy (jod, potas), proteiny. Jest również bogatym źŸródłem laminaryny i fukoidyny. Stosowanie wyciągów z tego glonu sprzyja likwidacji zaburzeń krążenia (opuchlizna nóg, cellulit), poprawia ukrwienie, nawilżenie skóry, reguluje czynnoœści gruczołów łojowych. Jod wraz z aminokwasem tyrozynazą wykazuje silne działanie odchudzające. Listownica zawiera również substancje bakteriostatyczne. Działa ochronnie na keratynę naskórka i działa detoksykująco. Wykorzystywana w produkcji kosmetyków odchudzających i antycellulitowych.

Algi Morskie – Morszczyn Pęcherzykowaty

Morszczyn Pęchęrzykowaty

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
– zawarte w ekstrakcie polifenole charakteryzują się działaniem przeciwrodnikowym – antyoksydacyjnym.
– Fukoidyna i laminaryna poprawiają mikro-krążenie krwi i ułatwiają przemianę materii (przyśpieszają spalanie tłuszczy)
– Karotenoidy odpowiedzialne są za działanie przeciwutleniające
– Fukoksantyna działała synergicznie z witaminą E w kontekście aktywności przeciwutleniającej, a szczególnie z fosfatydyloetanolamina (PE), fosfatydylocholina (PC) i fosfatydyloseryna (PS)
– do pielęgnacji cery dojrzałej
– działanie: antyaging, wyszczuplające, ujędrniające
– bardzo silne działanie antycellulitowe

Zawiera:
nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy 73%, oleinowy 16%, alfa-linolenowy, oleopalmitynowy); nasycone kwasy tłuszczowe; naturalne tokoferole; woski; lecytyna; karoteny; kompleksy: lipidów, glikolipidów i fosfolipidów (triacyloglicerole, monogalaktosylo – diacyloglicerole, digalaktosylo – diacyloglicerole, fosfatydylocholinę, kwas fosfatydowy, fosfatydyloglicerol, difosfatydyloinozytol) oraz naturalne tokoferole i karotenoidy (np. fukoksantynę)

INCI:
Fucus Vesiculosus Extract 

Pochodzenie:

Ocean Arktyczny

Opis

Morszczyn pęcherzykowaty jest wodorostem występującym na obrzeżach czterech akwenów, Morza Północnego, Bałtyckiego, Oceanu Atlantyckiego oraz Pacyfiku. Powstający z niego ekstrakt jest niewyczerpanym źródłem jodu. Ten dobroczynny glon ma w swoim składzie między innymi magnez, potas, brom, beta-karoten, zeaksantyny i kwas alginowy. Jod jest szczególnie ważnym pierwiastkiem, ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zatem nie jest niczym dziwnym, że morszczyn jest chętnie wykorzystywany do produkcji kosmetyków.

Morszczyn pęcherzykowaty ma za zadanie wygładzać, nawilżać, ujędrniać oraz oczyszczać skórę. Z tego wodorostu powstaje też wiele kremów i balsamów o działaniu regenerującym i odżywczym. To nadal nie wszystkie zastosowania, morszczyn dobrze wspomaga pozbywanie się cellulitu i rozstępów.

Oprócz wymienionych powyżej pierwiastków morszczyn jest zasobny także w witaminy A, B1 i C. To sprawia, że wykazuje działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie się ran. Ekstrakt z morszczynu może być też stosowany, jako środek przeciwzapalny. Leczy bóle reumatyczne stawów.

Algi – Chlorella

Chlorella

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
– łagodzi stany zapalne skóry, trądzik, wysypki, źle gojące się rany, egzemy i uszkodzenia skóry;
– wykazuje działanie przeciwutleniające
– poprawia napięcie skóry i stymuluje procesy jej odnowy
– beta- karoten wspomaga usuwanie uszkodzeń skóry powstałych w wyniku działania UV,
– hamuje proces starzenia się skóry
– CGF (czynnik wzrostu chlorelli) odpowiada za poprawę układu odpornościowego i niszczenie wirusów i bakterii, wygaszanie stanów zapalnych
– wysoka zawartość chlorofilu ma działanie przeciwbakteryjne i przyspiesza proces gojenia się ran
– zapobiega procesowi przedwczesnego starzenia się skóry poprzez spowolnienie procesu utleniania się komórek i eliminację wolnych rodników
– naturalny antybiotyk zawarty w chlorelli pomaga w zapobieganiu rozwojowi niektórych bakterii
– silnie nawilża i regeneruje naskórek

Zawiera:
witaminy (A, B1, B2, B5, B6, Biotyna, Inozytol, Kwas foliowy, B12, Beta Karoten, C, E, K); Minerały (cynk, fosfor, jod, magnez, potas, wapń, żelazo); Chlorofil; Inne składniki odżywcze (aminokwasy, białko, tłuszcze, węglowodany)

INCI:
Chlorella.

Pochodzenie:

Azja | Korea

Opis

Mająca ponad 3 miliardy lat Chlorella vulgaris (pochodząca z rodziny Chlorellaceae) jest jednokomórkową, żyjącą w słodkich wodach zieloną algą. Zawarty w niej chlorofil oraz bogactwo witamin i minerałów wpływa na jej cenne właściwości odżywcze, a także działanie prozdrowotne.

Chlorella znana jest jako jeden z tak zwanych superfoods, czyli pokarmów zawierających wyjątkowo dużo ważnych dla człowieka substancji odżywczych. O wysokiej wartości zielonej algi jako naturalnego składnika pokarmowego spożywanego przez ludzi świadczą zawarte w niej witaminy i minerały – w tym także (i przede wszystkim) bardzo duże stężenie chlorofilu, które jest jednym z najwyższych na ziemi, jeśli brać pod uwagę jego obecność wśród pokarmów i roślin występujących na naszej planecie.

Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5 proc. czystego chlorofilu). Poza chlorofilem, chlorella dostarcza także aminokwasy, cukry, kwasy nukleinowych i witaminy- A, C, witaminy z grupy B, kwas foliowy i wiele innych cennych substancji. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu.
Ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Chlorella ma jeszcze silniejsze działanie niż spirulina i jest jednym z najbardziej kompleksowych źródeł pożywienia na ziemi, co powoduje, że zalicza się ją do „Superfood”, czyli produktów, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Chlorella ma także ciekawy składnik CGF- czynnik wzrostu chlorelli (Chlorella Growth Factor). Czynnik wzrostu chlorelli sprawia, że chlorella  co 20 godzin mnoży się czterokrotnie. Po spożyciu przez człowieka chlorella błyskawicznie przyspiesza tempo regeneracji tkanek m.in. ma wpływ na szybkość gojenia się ran. Jest składnikiem kosmetycznym, który jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę i niezwykle wartościowy. Dzięki zawartości aminokwasów, witamin i minerałów algi regenerują, przyspieszają gojenie skóry i odmładzają. Nadają skórze świeży koloryt, tonizują ją i powodują obkurczenie naczynek. Kompleks łatwo przyswajalnych substancji odżywczych wpływa pozytywnie na aktywność enzymów w jądrze komórki oraz na syntezę DNA. Chlorella jest bardzo szeroko stosowana w salonach SPA, gabinetach kosmetycznych, gabinetach odnowy biologicznej,

Algi Morskie – Algi Śnieżne

Algi Śnieżne

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
– stymuluje gen długowieczności Klotho w starszych komórkach skóry
– aktywuje AMPK, główny wyłącznik systemu energetycznego komórki
– stymuluje kolagen w starzejących się komórkach skóry
– tworzy efekt anty-starzeniowy w starszych komórkach skóry
– zmniejsza skutki starzenia się białek skóry
– odmładza połączenia skórno-naskórkowe
– wzmacnia barierę ochronną skóry w trudnych warunkach
– działa wygładzająco i nawilżająco
– chroni i aktywuje czynniki długowieczności w komórkach skóry
– odmładza i chroni skórę na poziomie komórkowym
– chroni młodość skóry, aktywując Klotho
– wzmacnia komórkowe mechanizmy obronne poprzez działanie naśladujące ograniczenie kalorii
– wzmacnia, wygładza i nawilża skórę

INCI:
Coenochloris Signiensis Extract, Maltodextrin, Lecithin, Aqua.

Pochodzenie:

Arktyka

Opis

Poza powszechnie stosowanymi w kosmetyce algami morskimi i słodkowodnymi, na szczególną uwagę zasługuje śnieżna alga, występująca w strefie arktycznej, w obszarze wiecznego śniegu. Jej mechanizmy obronne są zbawienne nie tylko dla samej rośliny, ale także i dla organizmu człowieka.
Ekstrakt z Algi Śnieżńej (Snow Algae Powder) oparty jest na ekstrakcie z unikalnych ekstremofilnych alg, którym udało się stworzyć strategie przetrwania, pozwalające im rosnąć na lodowcach i stałym śniegu. Aby przetrwać w tych trudnych warunkach, algi śnieżne opracowały swoistą taktykę „śpiącej królewny”, podobną do hibernacji, w której organizm spowalnia i zmniejsza spożycie kalorii. Proszek ze śnieżnych alg stymuluje gen długowieczności Klotho i aktywuje AMPK, główny przełącznik w obronie komórkowej i systemie energetycznym. Proszek ze śnieżnych alg wyraźnie poprawia strukturę skóry, spowalnia proces starzenia się komórek skóry oraz zwiększa produkcję kolagenu.
Algi śnieżne to algi jednokomórkowe o wyjątkowej zdolności do aktywnego życia w temperaturze około 0° C. Algi śnieżne rosną na obszarach, w których występuje klimat alpejski lub polarny, w którym śnieg występuje przez cały rok (śnieg stały). Normalnie zielone algi przystosowują się do ekstremalnych warunków środowiskowych: Kiedy wczesnym latem wzrasta promieniowanie UV, glony stają się czerwone, ponieważ wytwarzają znacznie więcej pigmentów karotenoidowych niż chlorofilowych. Produkcja innych wtórnych metabolitów, takich jak biopolimery, glikoproteiny zapobiegające zamarzaniu (AFGP), modyfikatory stresu oraz osmotycznie aktywne aminokwasy i cukry, również pomaga tym ekstremofilnym algom przetrwać w ich środowisku.

Alga wytwarza unikatową mieszankę składników aktywnych, które pobudzają tzw. gen długowieczności, który jest obecny w komórkach skóry. Zawarta w kosmetykach alga śnieżna poprawia systemy obronne skóry i procesy detoksykacji oraz stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, odpowiedzialnych za młody wygląd skóry, jej prawidłowe napięcie i elastyczność.

Zapisz się do Newslettera

Skontaktuj się z nami:

Nasz konsultant jest obecnie niedostępny. Ale możesz wysłać nam e-mail, a my skontaktujemy się z Tobą jak najszybciej.

Not readable? Change text. captcha txt
0
Translate »