Ekstrakty Roślinne

Naturalne | Organiczne | Bio | Eco

Ekstrakty roślinne to wyciągi z roślin, a dokładniej wyciągi z ich kwiatów, liści, kory, owoców lub korzeni. Zawierają one: garbniki, flawonoidy, saponiny, olejki eteryczne, śluzy, witaminy i inne cenne substancje odżywcze.

Ekstrakt, czyli inaczej wyciąg, powstaje w efekcie procesu ekstrakcji polegającego na wyodrębnieniu danego składnika bądź mieszaniny za pomocą dyfuzji.
Nazwa ekstraktu pochodzi od łacińskiego rzeczownika “extractum” oznaczającego “to, co zostało wyciągnięte”, stąd też tak popularny synonim “wyciąg”. Zasadniczo za ekstrakt uznaje się roztwór związków chemicznych, który został wyodrębniony jako efekt procesu ekstrakcji. Ów roztwór może być zarówno jedną daną substancją, jak i mieszaniną kilku różnych składowych. Może także samoistnie stanowić gotowy produkt, ale również może zostać poddany innym procesom chemicznym, w celu otrzymania jak najczystszej formy pożądanej substancji.

Ekstrakty z roślin przede wszystkim wykorzystywane są w kosmetyce ze względu na bogate źródło polifenoli, flawonoidów, witamin czy innych substancji odżywczych, bardzo pomocnych w pielęgnacji włosów i ciała. W zależności od rodzaju różni się ich przeznaczenie. Zastosowanie wyciągów roślinnych w kosmetyce jest bardzo szerokie – oscyluje wokół nawilżania naskórka, odżywiania, regeneracji warstwy hydrolipidowej, redukcji mankamentów, profilaktyki, czy na przykład opóźniania objawów starzenia się skóry.

Wykaz Ekstraktów Roślinnych

(kliknij na obrazku aby przejść do szczegółów / opisu)

of_d_07-01-ekstrakt-roslinny-mloda-pszenica-01

Młoda Przenica

of_d_07-02-ekstrakt-roslinny-mlody-zielony-jeczmien-01

Młody Zielony Jęczmień

of_d_07-03-ekstrakt-roslinny-mydlnica-lekarska-01

Mydlnica Lekarska

Wąkrotka Azjatycka Centella Asiatica

Wąkrotka Azjatycka

Ekstrakt Roślinny – Młoda Przenica

Młoda Przenica

Charakterystyka:

Charakterystyka:
Ekstrakt z młodej pszenicy uzyskiwany jest w procesie liofilizacji – rozpyłowego suszenia soków z wyciśniętej źdźbeł młodej pszenicy w niskiej temperaturze i niskim ciśnieniu. Pozwala to w pełni zachować biologicznie aktywne składniki.
– działa odżywczo i antyoksydacyjnie
– wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą, zwiotczałą cerę
– wpływa na jędrność i elastyczność skóry
– wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
– rozjaśnia skórę i spłyca zmarszczki
– doskonale nawilża i spowalnia procesy starzenia się skóry
– dostarcza naturalnych witamin i mikroelementów
– wzmacnia odporność immunologiczną skóry
– zalecany jest do wszystkich typów cery

Zawiera:
witaminy: B, C, E, K; kwas foliowy; składniki mineralne: wapń, fosfor, cynk, potas, mangan; aminokwasy, enzymy, błonnik; fitohormony o działaniu estrogennym

INCI:
Triticum Aestivum – extract.

Pochodzenie:

Europa | Polska

Opis
Zastosowanie | Korzyści

Ekstrakt Roślinny – Młody Zielony Jęczmień

Młody Zielony Jęczmień

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
Ekstrakt z młodego jęczmienia uzyskujemy w procesie wyciśnięciu soku z młodej trawy jęczmiennej, a następnie odparowania wody (pod ciśnieniem i w niskiej temperaturze), dzięki czemu zachowuje się wszystkie cenne składniki.
– działa przeciwzmarszczkowo i opóźnia starzenie się skóry dzięki zawartości glikozylisowiteksyny, która jest silnym antyoksydantem
– działa odżywczo, wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą i zwiotczałą cerę
– wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
– rozjaśnia skórę i spłyca zmarszczki
– doskonale nawilża, dostarcza naturalnych witamin i mikroelementów
– wzmacnia odporność immunologiczną skóry
– wspomaga leczenie wielu schorzeń i przypadłości skórnych, m.in.: egzemy, trądziku oraz atopowego zapalenia skóry
– zalecany jest do wszystkich typów cery

Zawiera:
witaminy: B, C, E i K, beta-karoten, kwas foliowy; mangan, magnez, potas, chrom, żelazo, wapń, fosfor, cynk, krzem, sód, bor

INCI:
Hordeum Vulgare – extract.

Pochodzenie:

Europa | Polska

Opis
Zastosowanie | Korzyści

Ekstrakt Roślinny – Wąkrotka Azjatycka

 

Wąkrotka Azjatycka

Wąkrotka Azjatycka Centella Asiatica

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
Wąkrotka azjatycka występującej też czasem pod nazwą Gotu Kola albo trawa tygrysia. Ta niepozorna roślina to niezwykle silne lecznicze zioło, które od tysięcy lat było wykorzystywane w celach medycznych, m.in. w Chinach, Japonii, Indiach czy Indonezji. Jest uważana za narodową roślinę Indii i Cejlonu oraz źródło długowieczności.
– poprawia mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych, co pozwala dostarczyć skórze więcej składników odżywczych, witamin, minerałów i tlenu
– łagodzi podrażnienia, leczy łuszczycę oraz stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran i zwiększa zdolność skóry do regeneracji
– ultraskuteczna i idealna w pielęgnacji bardzo wrażliwej cery, ze skłonnością do podrażnień i doskonała na rumień i cerę naczyniową
– stosowana w terapiach trądzikowych, jako środek na żylaki, obrzęki i opryszczkę
– ma silne właściwości przeciwstarzeniowe jako niezwykle bogate źródło antyoksydantów wspomaga syntezę kolagenu, poprawia napięcie i elastyczność skóry
– redukuje cellulit i zmniejsza blizny i rozstępy (mikroblizny)
– ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny i pomaga leczyć różne choroby naczyń krwionośnych
– zawarty w niej zielony pigment pomaga ukryć zaczerwienienia

Zawiera:
witaminy (m.in. A, C, E i K), saponiny triterpenowe, a wśród nich azjatykozydy, bioflawonoidy i sterole roślinne

INCI:
Glycerin, Aqua, Centella Asiatica Extract

Pochodzenie:

Indie | Sri Lanka (Cejlon)

Opis
Zastosowanie | Korzyści

Ekstrakt Roślinny – Mydlnica Lekarska

 

Mydlnica Lekarska

Charakterystyka:

Charakterystyka składnika:
Mydlnica lekarska jest wieloletnim ziołem. Używana od setek lat głównie ze względu na swoje myjące właściwości. Dzięki zawartości saponin wywar z korzenia
mydlnicy lekarskiej nie tylko dobrze się pieni, ale również odtłuszcza.
– bogata w saponiny, które są naturalnymi środkami czyszczącymi
– wskazana w przypadkach wyprysków skórnych takich jak łuszczyca, egzema, trądzik oraz czyraki
– zalecana do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej
– bardzo wzmacnia włosy i działa przeciwłupieżowo
– wspomaga leczenie przy łojotokowym zapaleniu owłosionej skóry głowy, wypadaniu włosów, łupieżu
– zalecana przy: włosach przetłuszczających się, cienkich/rzadkich i miękkich oraz oklapniętych, a także u osób z wrażliwą skórą głowy
– niewskazana przy: bardzo suchych, zniszczonych, sztywnych, szorstkich włosach

Zawiera:
saponiny trójterpenowe: saporubryna, kwas saporubinowy, sapotoksyna, saponaryna; flawonoidy (saponaryna), cukry (galaktoza); sole mineralne (mangan i żelaza oraz wapń, miedź,cynk i ślady kobaltu)

INCI:
Saponaria Officinalis.

Pochodzenie:

Europa | Polska

Opis
Zastosowanie | Korzyści

Zapisz się do Newslettera

Skontaktuj się z nami:

Nasz konsultant jest obecnie niedostępny. Ale możesz wysłać nam e-mail, a my skontaktujemy się z Tobą jak najszybciej.

Not readable? Change text. captcha txt
0
Translate »